Nominaties Sportman en Sportvrouw van het jaar 2016

22 december 2016
Dit jaar wordt voor het eerst een sportman en een sportvrouw van het jaar van Amstelveen gekozen op het Amstelveens sportgala op 20 januari. Sportbedrijf Amstelveen heeft een onafhankelijke jury gevraagd drie nominaties te kiezen uit vijf heren en vier dames. Op het gala op 20 januari zullen de aanwezige sporters en kampioenen de sportman en sportvrouw van het jaar kiezen.

De jury bestaande uit:
•    Maarten Bax – Amstelveense Sportkrant
•    Rene Vega – Sportkrant Amstelland
•    Andre Gerritsen - Amstelveenz
•    Ernst-Jan Wilhelmis - RTVA
Zijn tot de volgende nominaties gekomen:

Bij de heren nomineerden zij (in willekeurige volgorde):

Patrick Bos
Als 13 jarige begonnen bij WTC de Amstel is Patrick nog steeds top in het bedrijven van topsport op de fiets. Niet alleen op de baan, maar ook op de weg bij de Elite mannen, rijdt hij altijd van voren. Patrick is daarom ook een hele goede ambassadeur voor het wielrennen namens WTC de Amstel, maar ook voor Amstelveen. Patrick is al goed voor 10 Nationale titels, heeft in 2016 laten zien dat de inmiddels 29 jarige sporter nog steeds op het allerhoogste niveau zijn sport bedrijft. Patrick woont in Amstelveen.
Prestaties dit jaar
Net als in Londen, ook in Rio op de Paralympische spelen als piloot op een tandem een bronzen medaille. Nu op de 4km achtervolging.
Op het NK baan tandem 4km achtervolging een nationale titel.    
Op het NK baan tandem 1km tijdrit een nationale titel. (in een wereldtijd van 1:00,85)    
Als solo rijder op het NK baan Omnium “nieuwe stijl” een mooie 3e plaats.

Daniel Gebru
Daniel Abraham Gebru werd geboren in Eritrea, Noord Afrika. Zestien jaar geleden verliet hij noodgedwongen zijn ge-boorteland door de oorlog tussen Eritrea en Ethiopië. In Nederland kwam hij uiteindelijk bij WTC de Amstel terecht. Via het Sportbedrijf kreeg hij een hometrainer ter beschikking. In Eritrea was wielrennen ook al een hobby van hem – daar is het een echte volkssport volgens Gebru. Hij sport bij de Paralympische Spelen omdat hij een onderontwikkeld been heeft, doordat hij een zenuw verloor bij z’n geboorte. Daniel woont in Amstelveen.
Prestaties dit jaar
1x goud, Wegwedstrijd paralympische spelen
Wereld beker Oosteind België 2× Silver medaille,
Werled beker Baskland spanja 1× silver 1× goud.
Nationale titel aangepaste wielrennen weg en Tijdrit .
Nationale aangepast wielrennen Baan.
Silver op achtervolging.
Bronz op 1 km.
3e plaats op de ploegachtervolging bij de Elite prof Baan.

Niels Krouwel
Niels heeft na een glansrijke carrière in zijn kano dit jaar aangekondigd te stoppen met kanovaren
Neemt niet weg dat hij een imposante lijst met kampioenschappen op zijn naam heeft staan. Niels woont in Amsterdam en sport bij Kv Frisia.
Prestaties dit jaar
Nederlands kampioen K4 1000m kanosprint heren senioren KV Frisa
Nederlands kampioen K2 500m kanosprint heren senioren
Nederlands kampioen K1 200m kanosprint heren senioren
Nederlands kampioen K2 200m kanosprint heren senioren
Nederlands kampioen K4 200m kanosprint heren senioren


Bij de dames nomineerden zij:

Kelly Jonker
Kelly Jonker (Amstelveen, 23 mei 1990) is Nederlands hockeyinternational. Ze speelt in de voorhoede. Voor de Spelen van 2012 in Londen haalde Kelly de selectie wel en maakte deel uit van de gouden ploeg. Tijdens de Olympische Zomerspelen van 2016 reikte Jonker met het Nederlands hockeyteam tot de finale. Groot-Brittanië was hierin de tegenstander. Nadat de wedstrijd op 3-3 was blijven steken in de reguliere speeltijd bleek Groot-Brittanië een maatje te groot in de shoot-out-serie (0-2).
De technisch begaafde Jonker kan zowel in de aanval als op het middenveld uit de voeten. In Oranje staat ze spits. Zij begon haar hockeycarrière bij Myra in Amstelveen. Een overstap naar Amsterdamsche Hockey & Bandy Club volgde, waar zij sinds 2006 deel uitmaakt van de eerste selectie.
Prestaties dit jaar
1x zilver, Dameshockey olympische spelen    

Riejanne Markus
Als je het hebt over de familie Markus uit Amstelveen, denk je eigenlijk aan een schaats familie. Toch zijn het de prestaties op de weg, die vooral Riejanne hebben gemaakt tot wat ze nu is; een Prof wielrenster. Via de jeugd van WTC de Amstel heeft zij zich weten op te werken tot een meer dan modale wielrenster. Ze was al trots om uit mogen komen voor Parkhotel Valkenburg, een Continental Team. Daarna een hele stap gemaakt naar Liv Plantur. De naam van het vrouwen team van team Giant Alpecin. Maar wat goed is valt op. Volgend jaar gaat Marjanne Vos een eigen ploeg beginnen. En daar gaat Riejanne ook heen. Een mega stap en een eer om met Vos te mogen werken. Als Elite dame heeft Riejanne in korte tijd een enorme vooruitgang geboekt. Daarom verdient zij een nominatie    
Prestaties dit jaar
2e in de 2e etappe Giro del Trentino Alto Adige-Südtirol (zware bergetappe)    
5e in de 4e etappe Boels Rental Ladies Tour, en als klapstuk,    
2e in de 9e etappe Giro d’Italie    

Michela Keessen
Michela is op elfjarige leeftijd begonnen met karate en heeft lange tijd op wedstrijdniveau kata en kumite getraind. Ook heeft ze een tijdlang meegetraind met de regionale katatrainingen en op eigen initiatief meegetraind met de karateka's van het regionale kumite team.Michela is een allround karateka en doet met veel plezier mee aan kata- en kumitetoernooien. In mei 2013 heeft Michela haar 1e dan behaald bij Shotokan 4de platform. Op dit moment geeft ze met veel plezier les aan wit t/m oranje band. Het belangrijkste vindt ze hierbij dat iedereen plezier heeft in wat hij doet. Met de juiste spirit en doorzettingsvermogen kan je heel wat bereiken!
Prestaties dit jaar
2 x brons WTKO EK karate onderdelen senior individueel kata en individueel kumite
Shotokan Karate Vereniging Amstelveen


Sportbedrijf Amstelveen feliciteert al deze topsporters met hun nominaties en wacht met spanning af wie er op 20 januari Sportman en sportvrouw van het jaar worden!

Sportbedrijf Amstelveen:

Ga direct naar

- Zaalhuur
- Zwembad De Meerkamp

- Sportaanbod AmstelveenSchrijf je in voor
onze nieuwsbrief

facebook van het sportbedrijftwitter van het sportbedrijfyoutube channel sportbedrijf amstelveenFlickr

Sportagenda