Winnaar Sportvereniging van het jaar 2016

20 januari 2017
Op vrijdag 20 januari 2017 is, tijdens het Amstelveens Sportgala de sportvereniging van het jaar 2016 in Amstelveen bekend gemaakt.

Maar liefst 12 verenigingen hebben zich aangemeld door antwoord te geven op de volgende vragen:
 • Heeft uw vereniging aandacht voor (groepen) jongeren, senioren (55+), vrijwilligers en/of mensen met een handicap?
 • Levert uw vereniging een bijdrage aan bevordering van samenwerking, integratie en/of gemeenschapszin in onze samenleving? Voert u bijvoorbeeld een actief beleid tegen discriminatie van homoseksuelen?
 • Heeft uw vereniging het afgelopen jaar speciale evenementen georganiseerd?
 • Hebben leden van uw vereniging het afgelopen jaar uitzonderlijke sportieve prestaties laten zien?
 • Heeft uw vereniging deelgenomen aan samenwerkingsprojecten waarin school en/of de buurt cen-traal staan?
 • Heeft uw vereniging aandacht voor talentontwikkeling?
 • Heeft uw vereniging aandacht voor innovaties en/of past uw vereniging vernieuwende inzichten toe binnen de vereniging?
 • Heeft uw vereniging een in het oog springende toekomstvisie?
 • Heeft uw vereniging een groeiend aantal Amstelveners aan het sporten/bewegen gekregen?

De jury bestond uit:
 • Rob Ellermeijer (RE) (VVD)
 • Robert Zuidbroek (RZ) (D66)
 • Stieneke Kruijer (SK) (Groenlinks)
 • Sandra van Engelen (SvE) (CDA)
 • Tjipke Bokma (TB) (Beleidsmedewerker sport)
De jury is tot de volgende conclusie gekomen:

1. AV Startbaan (winnaar)

Als geen andere sportvereniging verbinden zij jong en oud actief in het beweging krijgen. Met name de vele ouderen, slecht ter been (met een rollator) of rolstoel gebonden, weten zijn uit de dagelijkse sleur te krijgen. Daarbij en daarnaast nemen de jongeren een actieve rol in. Ook de vele elementen die zij jaarlijks organiseren (oa het bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei van Wageningen naar Amstelveen overbrengen) zijn complimenten waard. (SvE)
Deze atletiekvereniging heeft een prima aanbod voor jong en oud en geeft goed inhoud aan zowel de breedtesport als de topsport. Zij zijn zichtbaar in en betrokken bij de Amstelveense samenleving (Run to share, bevrijdingsfeest e.d.). Verder is belangrijk dat zij groeien in het segment van 16-19 jarigen. Een groep in een lastige leeftijd waarvan het belangrijk is dat zij worden gestimuleerd tot sporten.(RE)
AV Startbaan is actief in het organiseren voor diverse groepen en met behulp van maatschappelijke groepen. Werkt ook actief mee in oplossingen en durft het aan de eerste Amstelveense Lentemarathon in 2017 te organiseren. (TB)
Verschillende leden hebben actief deelgenomen aan toernooien. Mooie prestaties als Amstelveners op een nationaal podium kunnen excelleren. Ik vind het mooi om te zien dat de vereniging zich komend jaar wil inzetten om meer atleten uit Amstelveen op nationale kampioenschappen te krijgen. Dat is een mooie uitdaging! Verder geven ze aan om meer de breedtesport op te willen zoeken. Veel jonge mensen die lid worden en le-den blijven lang verbonden met de vereniging. Die binding houden is moeilijk. Daarom goed dat dit gebeurt.(RZ)

2. ARC
ARC is een groeiende vereniging voor diverse groepen. Vooral het op de kaart zetten van sporten voor LHBT-ers is een prestatie, met als voorlopig hoogtepunt het (mede)binnenhalen van Bingham Cup naar Amstelveen.(TB)
Ze hebben veel actieve leden, zowel jeugd als senioren. Zet zit ook actief in voor de groep LHBTI en dat is zeker te prijzen. Ze zijn daarmee ook buiten Amstelveen bekend! Zaken als rolstoelvriendelijk zijn voorzien binnen de vereniging. Ze hebben verschillende acties gedaan dit jaar, waaronder voor goede doelen. Een erg actieve vereniging voor alle doelgroepen en wat mij betreft staan ze daarom op nummer 1.(RZ)
De vereniging heeft als één van de weinigen aandacht voor homoseksuelen binnen sport. (SK)

3. JBV Bulderbaan (gedeelde derde plaats)
Deze club gaat voor beweging en ontspanning voor de veelal oudere inwoner van Amstelveen. Gelukkig weten ook jongeren voor een ontspannen moment de weg naar deze buitensport in ons prachtige Broersepark te vinden. (SvE)
Deze vereniging heeft een toegankelijk aanbod voor jong en oud, maar ook vooral voor ouderen. Het is een groeiende vereniging die verdere aanmoediging zeker verdiend. Belangrijk ook is de maatschappelijke rol in Amstelveen (Broersepark familie festival, Indië herdenking e.d.). Een kleine vereniging die nog te weinig aanspreekt om te winnen, maar zeker een aanmoedigende vermelding verdiend. (RE)
JBV Bulderbaan – Laten zien dat sport ook op oudere leeftijd nog kan. Zetten zich er voor in om ook oudere mensen actief te laten zijn op een relaxte manier. Het is laagdrempelig wat ik zo lees. En ze creëren ook een sfeer van gezelligheid: Sporten doe je samen. Ik vind het goed dat ze zo de nadruk leggen op dit sociale as-pect. Dat lijkt me een belangrijke motivator voor mensen om er te gaan sporten.(RZ)

3. Bushido Dojo (gedeelde derde plaats)
Deze sport is een voor iedereen zeer toegankelijke sport, waarbij er nauwelijks drempels zijn om mee te doen, behalve dan dat je geen ' zin in hebt' om mee te doen In de breedste zin van het woord  "verbroedert en verbindt" deze sport (gehandicapten, jong - oud). Daarbij staan de normen en waarden om elkaar met respect te behandelen hoog in het vaandel. Ook de antiverkrachtigingstechnieken binnen deze sport zijn een op zich staande nominatie waard. (SvE)
De activiteit antiverkrachtingstechnieken voor vrouwen is zeer te prijzen. (SK)

Sportbedrijf Amstelveen:

Ga direct naar

- Zaalhuur
- Zwembad De Meerkamp

- Sportaanbod AmstelveenSchrijf je in voor
onze nieuwsbrief

facebook van het sportbedrijftwitter van het sportbedrijfyoutube channel sportbedrijf amstelveenFlickr

Sportagenda